duminică, 7 iunie 2009

Să mai vedem şi un film!
Snow White And The Seven Dwarfs sau Albă-ca-zăpada şi cei şapte pitici este prima animatie de lung metraj ce beneficiază de imagine color şi sunet Filmul durează 83 de minute şi este produs de Walt Disney. Apare pentru prima dată in preajma sărbătorilor de iarnă în anul 1937, iar un an mai târziu se lansează şi în cinematografe. Povestea este adaptată după basmul cu acelaşi nume de Fratii Grimm.
Ĩn anul 1997 se clasează pe locul 49 în topul celor mai mari filme americane ale tuturor timpurilor, top creat de Institutul American de Film. La vremea aceea se mai afla pe această listă o altă animaţie Disney, Fantasia. Peste 10 ani animaţia avansează pe poziţia 39, rămânând singurul film de acest gen din topul american. Ĩn anul 2008, Alba-ca-zăpada şi cei şapte pitici devine cel mai mare film de animaţie din toate timpurile, titlu dat tot de Institutul American de Film.
Cea mai cunoscută animaţie Disney a fost regizată de către David Hand iar vocile din spatele personajelor au fost asigurate de actorii Adriana Caselotti, Lucille La Verne, Pinto Colvig şi Roy Atwell. Amprenta muzicală aparţine lui Frank Churchill, Paul Smith şi Leigh Harline.
Filmul vorbeşte despre o tânără prinţesă ce trăieşte într-un palat imens alături de frumoasa, dar cruda sa mama vitregă, Regina cea rea. Albă-ca-zăpada, acesta este numele prinţesei, devine pe zi ce trece tot mai frumoasă, fapt ce va atrage mânia Reginei asupra ei. Mama vitregă află de la oglinda magică că frumuseţea sa a fost detronată de cea a inocentei sale copile. Cuprinsă de ură şi invidie, aceasta ordonă Vânătorului să o ducă pe Albă-ca-zăpada în pădure şi să o omoare, iar ca dovadă a crimei aceasta doreşte să vadă inima fetiţei. Vânătorul se dovedeşte a avea un suflet bun şi o eliberează pe copilă sfătuind-o să se ascundă în pădure. Aceasta se împrieteneşte rapid cu animalele din codru, iar apoi nimereşte în căsuţa celor şapte pitici, Doc, Happy, Bashful, Sneezy, Sleepy, Grumpy şi Dopey. Cei şapte ajung să o îndrăgească în scurt timp şi o invită să locuiască alături de ei în căsuţa din pădure.Ĩntre timp Regina află de la oglinda magică că Albă-ca-zăpada este în viaţă şi că se află în căsuţa celor şapte pitici. Aceasta se deghizează intr-o femeie sărmană, vânzătoare de mere. Printre merele din coş aceasta are grijă să strecoare unul otrăvit. Regina cea rea o convinge să guste din mărul otrăvit, iar copila leşină, căzând în somnul morţii. Piticii nu se îndură să o înmormânteze şi fac un sicriu de cleştar să-I poată admira frumuseţea. Toate acestea până intr-o zi când îşi face apariţia Prinţul Fermecat care o sărută pe Albă-ca-zăpada, sărut ce se dovedeşte a fi antidotul pentru otrava din măr, iar fata se trezeşte. Cei doi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi.
Chiar dacă la prima vedere ar părea că publicul ţintă ar trebui sa fie cel format din copii pot spune cu certitudine că şi cei mari pot fi cuceriţi cu uşurinţă de acestă poveste. Mai ales că vrem să recunoaştem sau nu cu toţii ne dorim o asemenea poveste de dragoste, deşi nu toţi avem asemenea noroc. Nu intenţionez să transform acest discurs intr-unul lagrimogen sau cu tentă telenovelistă, mai ales că acest film este o capodoperă şi nu ar fi corect să primească un asemenea tratament, dar nu pot sa ramân indiferentă la asemenea poveste Fetele înţeleg poate mai bine ceea ce vreau să spun. Trecând peste acest aspect pot spune că mesajul filmului este acela dintotdeauna, cum că dragostea poate sta dreaptă în faţa multor pericole. Acest mesaj capătă verticalitate în momentul în care iubirea este hiperbolizată. La şcoală am învăţat că în basme cineva are mereu puteri inimaginabile, iar aici dragostea este cea care posedă asemenea calităţi. Peisajul din filmul animat este unul colorat sau întunecat în funcţie de situaţie, iar muzica vine să întregească momentele naraţiunii. Un alt motiv pentru care recomand acest film este unul simplu: este primul de acest gen, o animaţie de lung metraj, color şi sonor. Pentru a înţelege mai bine evenimentele de acelaşi tip ce au apărut apoi, trebuie mai întâi să privim în urmă pentru a dobândi baza în domeniu, pentru a aprecia corect animaţii mai noi şi aducătoare de profit imens.
Ĩn speranţa că v-am stârnit curiozitatea vă urez vizionare placută şi vă recomand să urmăriţi această poveste în preajma sărbătorilor de iarnă cu o cană de cicolată caldă albă în mână. Filmul a fost lansat cam in aceeaşi perioadă a anului, probabil că nu a fost o coincidenţă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu