vineri, 29 mai 2009

Film, film, film
Să mai vedem şi un film!
Breakfast at Tiffany”s sau Micul dejun la Tiffany este unul dintre cele mai apreciate filme americane din anii “60. Producţia a fost inspirat de romanul cu acelaşi nume al lui Truman Capote.
Ĩn rolurile principale îi intâlnim pe Audrey Hepburn interpretand-o pe Holly Golightly şi pe George Peppard ca Paul "Fred" Varjak... Personajul pe care Hepburn l-a interpretat aici a devenit unul dintre cele mai apreciate şi reprezentative pentru cariera sa. In distribuţia filmului se mai regăsec Patricia Neal(Emily Eustace), Buddy Epson (Doc Golightly), Martin Balsam(O.J. Berman), Mickey Rooney(Mr. Yunioshi ) si Alan Reed (Sally Tomato).
Filmul a fost regizat de Blake Edwards şi a avut numeroase nominalizări, dintre care 5 la Oscar. Aici a câştigat două premii pentru cea mai bună muzică de film şi pentru cel mai bun cântec dintr-un film. Muzica îi aparţine lui Henry Mancini.
Filumul prezintă povestea unei tinere petrecăreţe , Holly Golightly , al cărui singur scop este acela de a-şi găsi un soţ bogat. Holly locuieşte doar cu pisica sa, Cat(pisică) într-un apartament din New York. Pelicula debutează cu o imagine ce va rămâne iconică în istoria filmului american: Holly coboară dintr-un taxi îmbrăcată într-o rochie neagră lungă foarte chic şi se hotăreşte să ia micul dejun,un croissant şi o cafea, , chiar în faţa bijuteriei Tiffany’s. Pe parcursul aventurii sale aflăm că acastă bijuterie este locul său preferat, singurul loc care o face sa simtă că nimic rău nu i se poate întâmpla.
Holly este o tânără frumoasă şi cochetă aflată în cautarea prinţului fermecator. Nu aflăm dacă are vreo slujbă, dar în schimb aflăm că se duce la celebra inchisoarea Sing Sing pentru a sta de vorbă cu un mafiot închis acolo, fiind platită pentru serviciul său de către avocatul acestuia.
Povestea de dragoste a fermecătoarei newyork-eze începe atunci când în blocul în care locuieşte se mută tânărul scriitor Paul Varjak. Prietenia ce se înfiripă între cei doi se transformă treptat în iubire.Ĩnsă Holly nu este deloc o pradă uşoară pentru Paul; după o minunată după-amiază petrecută în compania tânărului scriitor, Holly se hotărăşte să accepte cererea în căsătorie a unui brazilian bogat. Nici după ce este „abandonată” de potenţialul soţ, „sălbatica” Holly- descriere pe care ea îsăşi şi-o atribuie- nu vrea să se predea în braţele lui Paul.
Rolul îi vine ca o manuşă lui Audrey Hepburn. Ea reuşeşte să dea viaţă personajului său intr-un mod natural şi asta în condiţiile în care actriţa a declarat că este în realitate exact opusul lui Holly. Interpretarea i-a fost recunoscută de către şi critici fiind nominalizată la Oscar, la categoria cea mai bună actriţă în rol principal. Unul dintre motivele pentru care recomand Breackfast at Tiffany’s este chiar Audrey Hepburn, maniera în care reuşeşte să joace acest rol: privirea si gesturile sale te seduc şi nu le poţi separa pe cele două,Audrey şi Holly.
Un moment remarcabil din film este acela în care tanăra nonconformistă stă la fereastră şi îmbracată cu haine de casă interpretează cântecul Moon River. De remarcat sunt şi decorurile, spre exemplu canapeaua din sufrageria lui Holly, improvizată dintr-o cadă de baie. Minunatele rochii şi celelate articole vestimentare capătă personalitate în momentul în care sunt purtate cu graţie de frumoasa actriţă, aceasta devenind un exemplu în lumea modei din acele vremuri dar cu ecouri până în ziua de astăzi.
Povestea tinerei Holly Golightly este şi puţin tristă. La prima vedere poate părea o femeie superficială pentru că alege banii în detrimental iubirii. Ea crede şi simte că niciun bărbat nu-i va aduce fericirea şi, prin urmare, nici Paul Varjak. Holly îl preferă iniţial pe brazilianul plin de bani pentru că îi este frică să se deschidă cu adevărat în faţa lui Paul.
“Breakfast at Tiffany’s “ tratează o poveste de actualitate fiind bine cunoscut faptul că multe tinere consideră că fericirea inseamnă in totalitate bani căsătorindu-se astfel de la vârste fragede cu bărbaţi mai în vârstă, dar bogaţi. Reuşind astfel să-şi piardă tinereţea ce poate fi traită cu mai puţini bani , dar cu multă bogaţie spirituală. Holly se trezeşte la timp şi primeşte iubirea tânărului scriitor de care este indragostită. Din motive comerciale finalul filmului a fost modificat faţă de epilogul cărţii. Tocmai acest final hollywoodian fericit vine să împrăştie puţin din farmecul peliculei. Este oarecum incorect dacă ne amintim interpretarea naturală a lui Audrey Hepburn, dar şi a celorlalţi actori. Un aspect negativ al acestui film îl reprezintă personajul japonezului Mr. Yunioshi, vecinul lui Holly care o ameninţă mereu ca va chema poliţia in caz că îl va mai deranja. Ceea ce este supărător aici este faptul că personajul este interpretat de un caucazian, Mickey Rooney. Actorul a purtat o mască şi a fost machiat astfel încât să aducă cu un asiatic, practică des întâlnită în acele timpuri, dar care a deranjat audienţa. Incomod este faptul că iţi ia ceva timp până inţelegi că este vorba despre un asiatic, chipul lui Yunioshi semanâd mai mult cu o caricatură, iar asta naşte semne de intrebare cu privire la seriozitatea filmului.
Nu trebuie să mă credeti pe cuvânt şi de aceea vă recomand să vizionaţi acest film plin de savoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu